torsdag, augusti 24, 2006 Klockan 12:25

Videokamera på båten


Jag har nyligen testat videokamera på båten med hjälp av 2st vattentäta videokameror från Speco. Modellen finns med vanlig bild samt reverserad bild för att fungera bra som back kamera.

Modellen har en tålig vit färg och alla skruvar är rostfria. Kameran är vattentät och passar därför utmärkt i en marin miljö. Solkepsen gör att kameran fungerar mycket bra även när solen står högt.

En av dom bästa funktionerna just denna kamera är att den även har mörkerseende med hjälp av IR. 12st IR dioder lyser upp till 15 meter framför båten och dessa aktiveras automatiskt så fort det blir mörkt.

I mitt test hade jag 2st kameror. En riktad frammåt och en bakåt. Det blev genast mycket enklare att lägga till när man är själv i båten, speciellt på platser där man inte vart förut.

För dom med stora båtar och stora separata motorrum är även motorrumsövervakning en bra tillämpning för en kamera på båt. Installationen är mycket enkel. Utöver ström behöver man koppla in kompositkabeln för själva bilden. Det följer med ett antal olika konverterare för att möjliggöra installation på flera olika typer av kablar.

I mitt test användes Garmin 3010c som kan ta emot 2st videosignaler. Dock kan den bara visa 1 åt gången. En bra funktion är då att Garmin 3010 automatiskt kan växla bild mellan 2 olika videoströmmar med olika tidsinterval. Jag körde med 15 sekunder vilket var ett tillräckligt snabt interval utan att bli irriterande på skärmen.

Priset lär i sverige ligga på ca 2300kr. Modellen finns alltså med både vanlig bild och reverserad bild och priset är det samma för båda modellerna. Produkten vi testat finns hos TECOPT.

Ett annat exempel är för den som inte kan koppla in en kamera i sin plotter är Minikameran

MFD's (Multi Function Displays) från Garmin, Navman, Raymarine och Standard Horizon klarar av att visa video på plotterskärmen.

onsdag, augusti 23, 2006 Klockan 00:58

Nytt om Navman 8120 Radarstöd

Som många vet är Navman del av samma företag som Northstar. Det senare företaget är sedan länge kännt för high-end produkter inom marin navigation och teknik. Ofta den typen av produkter som vanliga dödliga har svårt att få råd med..

När Navman tidigare i år lanserade sin mycket trevliga MFD (Multi Funtion Display) 8120 kunde man läsa att den är kompatibel med radar men att det ännu inte finns någon radar att köpa.. Jag har själv testat 8120, som är en mycket bra plotter/ekolod, och man kan mycket riktigt hitta en port på baksidan där det står Radar.

Navman har under året flyttat fram datumet för när radarstöd skall komma men många i branschen har kunnat räkna ut att när det än kommer så blir det en radar från Northstar. Inte så konstigt med tanke på att Nortstar har ett digert utbud inom segmentet.

Så för inte så länge sedan kom nyheten från Northstar att man släpper ett antal nya digitala high definition radar-vingar och radomer. Av dessa kommer de enklare varianterna, exempelvis 2 resp. 4kw radomerna att fungera med Navman 8120. Northstar är inget vanligt märke i norden men Navman blir vanligare och vanligare. Kanske kommer vi se fler båtar med Northstar radomer nästa sommar?

Än så länge har jag inte hittar någon information om priser eller tillgång på dessa nya radarantenner.

Boeing köper upp C-Map


Enligt en press release från kartföretaget Jeppesen, ägda av Boeing, köps kartföretaget c-map upp i syfte att expandera Jeppesens marina affärsverksamhet.

Många känner säkert till Jeppesen från flygvärlden och genom Boeing koncernen har företaget redan ett par fingrar med i den marina kartografivärlden.

Det är inte svårt att se fördelarna för Jeppesen / Boeing men man kan fråga sig vad som händer med konkurenter som sattsat hårt på just c-map. Ett bra exempel är Standard Horizon som tillverkades av C-Map men som troligen inte är en del av denna affär. Navman och många andra tillverkare förlitar sig på c-map för kartor.

Så vitt röster gör gällande kommer detta dock inte bli ett problem. Vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att c-map även fortsättningsvis behöver att många plotter tillverkare väljer deras kartor för att dom ska få fortsatt stora marknadsandelar.

I en kommentar från Jeppesen som jag snappade upp på nätet säger en representant att "Jeppesen har alla intentioner att fortsätta bygga vidare på det lyckade OEM-nätverket som dom byggt hittils." Alltså ingen anledning till oro, troligen tvärt om.

tisdag, augusti 22, 2006 Klockan 21:24

Garmins Marina nätverk

I dagarna har jag haft nöjet att arbeta en del med Garmins marina nätverk som används till Garmin 3000-serie av GPS plotters. Jag kan inte annat än att meddela att det är en fröjd att arbeta med och samtliga komponenter och delar av deras nätverksssytem fungerar utmärkt utan att ens behöva tjuvkika i några manualer. Har man minsta lilla erfarenhet från vanliga nätverk till PC så känner man igen sig direkt.

Grunden i systemet är ett RJ45 baserat stjärnnätverk (TP-kabel) som körs på 100mbit. Det är Garmins "eget" nätverk vilket innebär att man inte bör koppla in vanliga PC tillbehör på nätverket då man kan anta att dom skickar annan typ av ström/data över nätverket som lätt tar kol på enheter som inte kommer från Garmin.

Det finns mängder av systemexempel beroende på vilka typer av garminprodukter man vill koppla in i nätverket. Det vanligaste är kanske att man bara ha en display i form av en 3000-serie GPS plotter. Detta är något som Garmin kallar för en MFD (Multi Function Displays). Till denna kopplar man kanske in en radar. Mellan radarantennen och MDFn kopplar man då en av Garmins nätverkskablar. Enthernet prestanda som slår det mesta och som inte kräver dyra tillbehör.

Andra systemexempel är att man har en MFD (exempelvis Garmin 3010c) man har sedan ytterligare en MFD som man ska använda på flybridge (exempelvis Garmin 3005c). Ovanpå detta har man sedan en radome (exempelvis Garmin GMR21 eller GMR41). För att detta ska fungera behöver man då en så kallad portexpander. Denna enhet gör det möjligt att koppla samtliga enheter till en och samma plats, portexpandern. I ett Ethernet nätverk för PC skulle detta kallas för en Hub eller Switch. Det finns alltså ingen anledning att koppla enheterna i en kedja utan varje enhet kopplas till en och samma knytpunkt och portexpandern ser sedan till att data skickas till rätt enhet. Garmins portexpander heter GMS10 och den har 5st portar. Det går att "stacka" GMS10. Alltså koppla in en GMS10 på en annan GMS10 och därmed få fler än 5st portar.

Fördelen med allt detta, utöver det faktum att det blir dödsenkelt att koppla ihop alla enheter, är att data delas över nätverket. Du behöver således bara ett bluechart kort (karta) och detta delas mellan de andra MFD's som finns på nätverket. Samma sak med radar, GPS eller ekolod och AIS.

En enhet som är kompatibel med Garmins nätvker identifieras automatiskt när den kopplas in på nätverket. Det blir därmed enkelt att från ett ställe uppdatera mjukvaran på varje enhet i nätverket. En annan trevlig sak är att man kan stänga av all nätverks utrustning från ett ställe i nätverket. I systemexemplet ovan stänger man alltså av alla MFDs, radar och ekolod från Garmin 3010c.

Alla nätverksenheter är vattensäkrade enligt IPX7

Här är några exempel på enheter som fungerar med Garmin Marine Network.

MFD (Multi Function Displays)

  • Garmin 3010c
  • Garmin 3210c
  • Garmin 3006c
  • Garmin 3005c
  • Garmin 3206c
  • Garmin 3205c

Radarantenner

  • Garmin GMR404
  • Garmin GMR406
  • Garmin GMR41
  • Garmin GMR21
  • Garmin GMR40 och 20

Ekolod

  • GSD22

Det finns även andra enheter men som av olika anledningar inte passar till den nordiska marknaden. Det är viktigt att komma ihåg att bara för att en enhet inte är baserat på Garmin Marine Network betyder det inte att informationen inte kan delas över nätverket. Ett bra exempel är Garmins ekolodsmodul GSD20 och GSD21 som fungerar utmärkt att dela på ett nätverk. Skillnaden är dock att man kopplar in ekolodet på en av MFD enheterna som i sin tur delar informationen till andra enheter på nätverket i stället för att koppla in ekolodet direkt på nätkverket som är fallet med GSD22.


Läs mer på Garmins hemsida.