torsdag, augusti 24, 2006 Klockan 12:25

Videokamera på båten


Jag har nyligen testat videokamera på båten med hjälp av 2st vattentäta videokameror från Speco. Modellen finns med vanlig bild samt reverserad bild för att fungera bra som back kamera.

Modellen har en tålig vit färg och alla skruvar är rostfria. Kameran är vattentät och passar därför utmärkt i en marin miljö. Solkepsen gör att kameran fungerar mycket bra även när solen står högt.

En av dom bästa funktionerna just denna kamera är att den även har mörkerseende med hjälp av IR. 12st IR dioder lyser upp till 15 meter framför båten och dessa aktiveras automatiskt så fort det blir mörkt.

I mitt test hade jag 2st kameror. En riktad frammåt och en bakåt. Det blev genast mycket enklare att lägga till när man är själv i båten, speciellt på platser där man inte vart förut.

För dom med stora båtar och stora separata motorrum är även motorrumsövervakning en bra tillämpning för en kamera på båt. Installationen är mycket enkel. Utöver ström behöver man koppla in kompositkabeln för själva bilden. Det följer med ett antal olika konverterare för att möjliggöra installation på flera olika typer av kablar.

I mitt test användes Garmin 3010c som kan ta emot 2st videosignaler. Dock kan den bara visa 1 åt gången. En bra funktion är då att Garmin 3010 automatiskt kan växla bild mellan 2 olika videoströmmar med olika tidsinterval. Jag körde med 15 sekunder vilket var ett tillräckligt snabt interval utan att bli irriterande på skärmen.

Priset lär i sverige ligga på ca 2300kr. Modellen finns alltså med både vanlig bild och reverserad bild och priset är det samma för båda modellerna. Produkten vi testat finns hos TECOPT.

Ett annat exempel är för den som inte kan koppla in en kamera i sin plotter är Minikameran

MFD's (Multi Function Displays) från Garmin, Navman, Raymarine och Standard Horizon klarar av att visa video på plotterskärmen.