Garmins Marina nätverk
Grunden i systemet är ett RJ45 baserat stjärnnätverk (TP-kabel) som körs på 100mbit. Det är Garmins "eget" nätverk vilket innebär att man inte bör koppla in vanliga PC tillbehör på nätverket då man kan anta att dom skickar annan typ av ström/data över nätverket som lätt tar kol på enheter som inte kommer från Garmin.
Det finns mängder av systemexempel beroende på vilka typer av garminprodukter man vill koppla in i nätverket. Det vanligaste är kanske att man bara ha en display i form av en 3000-serie GPS plotter. Detta är något som Garmin kallar för en MFD (Multi Function Displays). Till denna kopplar man kanske in en radar. Mellan radarantennen och MDFn kopplar man då en av Garmins nätverkskablar. Enthernet prestanda som slår det mesta och som inte kräver dyra tillbehör.
Andra systemexempel är att man har en MFD (exempelvis Garmin 3010c) man har sedan ytterligare en MFD som man ska använda på flybridge (exempelvis Garmin 3005c). Ovanpå detta har man sedan en radome (exempelvis Garmin GMR21 eller GMR41). För att detta ska fungera behöver man då en så kallad portexpander. Denna enhet gör det möjligt att koppla samtliga enheter till en och samma plats, portexpandern. I ett Ethernet nätverk för PC skulle detta kallas för en Hub eller Switch. Det finns alltså ingen anledning att koppla enheterna i en kedja utan varje enhet kopplas till en och samma knytpunkt och portexpandern ser sedan till att data skickas till rätt enhet. Garmins portexpander heter GMS10 och den har 5st portar. Det går att "stacka" GMS10. Alltså koppla in en GMS10 på en annan GMS10 och därmed få fler än 5st portar.
Fördelen med allt detta, utöver det faktum att det blir dödsenkelt att koppla ihop alla enheter, är att data delas över nätverket. Du behöver således bara ett bluechart kort (karta) och detta delas mellan de andra MFD's som finns på nätverket. Samma sak med radar, GPS eller ekolod och AIS.
En enhet som är kompatibel med Garmins nätvker identifieras automatiskt när den kopplas in på nätverket. Det blir därmed enkelt att från ett ställe uppdatera mjukvaran på varje enhet i nätverket. En annan trevlig sak är att man kan stänga av all nätverks utrustning från ett ställe i nätverket. I systemexemplet ovan stänger man alltså av alla MFDs, radar och ekolod från Garmin 3010c.
Alla nätverksenheter är vattensäkrade enligt IPX7
Här är några exempel på enheter som fungerar med Garmin Marine Network.
MFD (Multi Function Displays)
- Garmin 3010c
- Garmin 3210c
- Garmin 3006c
- Garmin 3005c
- Garmin 3206c
- Garmin 3205c
Radarantenner
- Garmin GMR404
- Garmin GMR406
- Garmin GMR41
- Garmin GMR21
- Garmin GMR40 och 20
Ekolod
- GSD22
Det finns även andra enheter men som av olika anledningar inte passar till den nordiska marknaden. Det är viktigt att komma ihåg att bara för att en enhet inte är baserat på Garmin Marine Network betyder det inte att informationen inte kan delas över nätverket. Ett bra exempel är Garmins ekolodsmodul GSD20 och GSD21 som fungerar utmärkt att dela på ett nätverk. Skillnaden är dock att man kopplar in ekolodet på en av MFD enheterna som i sin tur delar informationen till andra enheter på nätverket i stället för att koppla in ekolodet direkt på nätkverket som är fallet med GSD22.
Läs mer på Garmins hemsida.
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home